STRESS 

Stress

Stress har spelat en avgörande roll för vår överlevnad genom evolutionen. Under stress skickar hjärnan signaler ut till kroppen som startar olika reaktioner i kroppen, för att du ska få mer energi.

Lite stress är ofarligt och till och med bra ibland, men långvarig stress utan återhämtning kan ge stor skada på vår kropp och hjärna. Ofta uppkommer symtomen på för mycket stress tidigt, men de flesta söker inte vård eller minskar på vardagsstressen innan det har gått lång tid.
Ju längre man utsätts för stress, desto svårare och längre tid tar det att återhämta sig. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på de signaler som kroppen sänder ut och varnar genom.


Signaler som tyder på att du är stressad 

  • Du har hjärtklappning, yrsel eller värk i kroppen och huvudvärk

  • Du är känslig för ljud och ljus

  • Du blir lätt psykiskt och fysisk utmattad

  • Du kan ha problem med magen

  • Du blir oftare förkyld eller sjuk

  • Du har en trötthet som inte verkar försvinna, oavsett hur mycket du sover

  • Du har svårt att somna på kvällen eller sover oroligt

  • Du är nedstämd, orkeslös, lättirriterad och har ångest

  • Du har ett försämrat minne

  • Du kan ha svårt att koncentrera dig

  • Du har svårt att organisera och planera ditt liv

  • Uppgifter är svårare och tar mer energi att genomföra 


Anledningen till att man blir utmattad kan bero på flera anledningar och varierar utifrån person. Några vanliga anledningar är höga prestationskrav, dubbelarbete (mycket att göra på jobbet och hemma), utsatt för mobbning, påfrestningar i livet (exempelvis skilsmässa, ekonomiska problem eller en närståendes bortgång).

Stressen har under de senaste 30 åren ökat successivt, och idag ser vi att kvinnor under 30 år är de mest utsatta i vårt samhälle. Denna ökning av stress kan vi se är förknippad med kraftiga förändringar i arbetsmarknaden och vårt samhälle.

I och med de tekniska framstegen, har vi skapat oss ett arbetsklimat som präglas av effektivitet. Meddelanden som kunde ta dagar att få svar på, tar idag bara några timmar. Att dessutom alltid ha jobbet tillgängligt via datorn, kan göra det svårare för dig att koppla bort arbetet efter dagens slut.


Återhämtning 

För att du ska kunna börja hantera och minska på stressen, krävs det att du prioriterar återhämtning. I återhämningen inkluderas både fysisk och psykisk återhämtning, där du under en stund får koppla bort det som skapar stressen. Eftersom återhämtning är individuellt, är det viktigt att du själv tar reda på vad som fungerar bäst för dig. Några förslag på aktiviteter som kan hjälpa är att vila, gå på promenad, spendera tid med familj och kompisar, lägga undan mobilen och vara ute i naturen. Nyckeln till snabb återhämtning är dock att planera in regelbunden återhämtning, både fysisk och psykisk. 

Behöver du stöd i stressen? 

Ibland behöver man hjälp i hanteringen av stressen, och då finns det flera olika ställen att vända sig till. En bra idé är att du bokar tid hos din vårdcentral, så att en läkare får bedöma ditt tillstånd. Läkaren kan då rekommendera olika återhämtningsmetoder, skicka remiss till en specialist och kommunicera med din arbetsgivare. 

Det är bra ifall du själv tar kontakt med din arbetsgivare eller lärare om situationen. Genom en öppen dialog, blir det enklare för arbetsgivaren eller den ansvarande läraren att ge dig rätt stöttning. 





HälsoBandet UF
Alla rättigheter reserverade 2024
Skapad med Webnode Cookies
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång